Vergroot je kennis en vaardigheden bij de NSPOH online lezen  |  afmelden
nspoh
Stoppen met roken
juli 2019
Nieuw: Stoppen met roken begeleiding en laaggeletterdheid

,

In maart 2019 vond bij de NSPOH voor het eerst een module plaats die volledig in het teken stond van stoppen met roken begeleiding aan laaggeletterden. Dit programma, ontwikkeld in samenwerking met Pharos, sluit volledig aan bij de praktijk van de (long)verpleegkundige en Praktijkondersteuner. Door de vele positieve reacties wordt Stoppen met roken begeleiding en laaggeletterdheid op 12 maart 2020 herhaald. De duur is verlengd naar 4 uur (ipv 3), zodat je meer tijd hebt om daadwerkelijk te oefenen met de verschillende gesprekstechnieken.

Docent Edith Jansen gaat samen met trainingsacteur Maarten Koot actief aan de slag met thema’s als het herkennen en effectief communiceren met laaggeletterden. Vooral de tips over het aanpassen van de mondelinge communicatie spraken  tot de verbeelding bij eerdere deelnemers. Ook het oefenen van de terug-vraagmethode bleek een handige tool. Deze methode geeft je informatie over op welk niveau je optimaal communiceert met je cliënt. Daarnaast kun je de informatie aanvullen die niet is overgekomen. Tot slot zorgt herhaling dat informatie sowieso beter blijft hangen.

Lees meer>
Stopwijzer
Veel rokers willen stoppen met roken, maar gebruiken, naast begeleiding door een praktijkondersteuner, vaak geen gedragsmatige ondersteuning (zoals bv. eHealth of groepsgesprekken). Dit terwijl gedragsmatige ondersteuning de kans op succesvol stoppen met 10% kan verhogen! Om het gebruik van gedragsmatige ondersteuning te verhogen heeft de Universiteit Maastricht op basis van evaluaties onder rokers, huisartsen en praktijkondersteuners de ‘StopWijzer’ ontwikkeld, die inzicht geeft in effectieve stopmethoden en waar je deze kunt vinden. Wil je met je huisartsenpraktijk de ‘StopWijzer’ in een onderzoek uitproberen? Neem contact op met Daniëlle Zijlstra via stopwijzer@maastrichtuniversity.nl of bel 043–3884275.
Kijk op stopwijzer.nu>
Nascholingsdag: SMR hoe is de begeleiding in 2020?
Begin januari ging de jaarlijkse nascholingsdag niet door vanwege het geringe aantal inschrijvingen. Naderhand bereikte ons via verschillende kanalen het bericht dat er wel degelijk interesse was voor deze dag. Wil je deze dag in 2020 niet missen? Voor kom teleurstelling en meld je aan voor vrijdag 31 januari 2020 in Utrecht

Heb je specifieke wensen of leuke ideeën voor het programma? Laat het dan vooral via e-mail weten. Alle input die je t/m juli naar opleider Sanne Rengelink opstuurt, neemt zij mee in de vormgeving van het programma.
Mijn idee / wens
Een greep uit de agenda
04-09-19 Opleiding Master of Public Health
05-09-19 Stoppen met roken: tabaksverslaving
10-09-19 Aansluiting vinden bij je doelgroep: Entertainment Education voor gezondheidsbevordering
10-09-19 Stoppen met roken & leefstijlbegeleiding bij psychiatrische problematiek
23-09-19 Omgaan met conflicten en succesvol onderhandelen
01-10-19 Professioneel presenteren
29-10-19 Veranderen, samenwerken en procesmanagement
06-11-19 Basismodule reizigersadvisering voor doktersassistenten en praktijkondersteuners
12-11-19 Beeldend werken
NSPOH
Bezoekadres
Churchilllaan 11, 10e etage
3527 GV UTRECHT
Telefoon
030 810 05 00
ma t/m vr 8.30-17.00 uur
E-mail
info@nspoh.nl
Youtube   Twitter   Linkedin   Facebook   Instagram