Verder: Chronische ziekten en voeding| nieuwsbrief september 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Vergroot je kennis en vaardigheden bij de NSPOH online lezen  |  afmelden
nspoh
Midwinterdag over gezond ouder worden én Aios publiceren in de vakmedia
28 september 2023

‘Trots op mijlpaal in aantal geschreven wetenschappelijke artikelen’

In diverse vakmedia verschijnen met enige regelmaat artikelen van aios die een medische vervolgopleiding bij de NSPOH doen. Gedegen wetenschappelijk onderzoek doen is dan ook een belangrijk onderdeel van de opleidingen. Er is vanuit de NSPOH een directe link met alle Nederlandse universiteiten die een medische faculteit hebben. Externe reviewers van deze universiteiten bekijken en beoordelen de conceptartikelen en geven aanbevelingen voor verbetering. Cathrien Jacobi, docent onderzoek, is trots op het resultaat: "meer dan 55 gepubliceerde artikelen per jaar. Ofwel toch zeker één per week. Welke academische afdeling doet ons dat na?”

Lees het interview met Cathrien
Holle bolle Gijs en preventieonderwijs 
 

Al sinds jaar en dag motiveert Gijs kinderen om papier in de prullenbak te gooien. Een perfect voorbeeld van nudging: een manier om groepen mensen te motiveren om gewenst gedrag te tonen.

Leer op 14 november van journalist en schrijver Henk Steenhuis hoe je met het juiste beeld en bewoordingen mensen  stimuleert tot het maken van betere keuzes!

Lees meer over Nudging en framing
 
Chronische ziekten en voeding
 

Vera's voedingspatroon is anders dan dat van de gemiddelde Nederlander. Zij eet bij voorkeur biologisch, weinig suikers, geen brood en deed eerder aan intermittent fasting. Ze ondervond dat voeding kan dienen als medicijn. Vanuit haar passie voor voeding nodigde ze prof. dr. Hanno Pijl uit voor Chronische ziekten en voeding op 28 november 2023. Tijdens een 1/2 dag (na)scholing, uiteraard evidence based, leer je hoe gezonde voeding ziekten als diabetes en kanker kan voorkomen, behandelen en soms zelfs kan genezen. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist-endocrinoloog Interne Geneeskunde LUMC, is niet alleen arts, hij heeft talloze artikelen geschreven over de impact van voeding en leefstijl op verschillende chronische ziekten. Wil je als zorgprofessional meer doen met voeding?Laat je door Hanno meenemen in de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen!

Lees meer over Chronische ziekten en voeding 
 
Aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde presenteren onderzoeksresultaten
 
In de eerste helft van 2023 presenteerden 12 bedrijfs- en verzekeringsartsen in opleiding de bevindingen van hun onderzoek. Over twee minisymposia verscheen onlangs een verslag via TBV-online.
Bekijk de gepresenteerde resultaten
Midwinterdag “gezond(er) oud(er)” worden
 

We worden gemiddeld steeds ouder en de zorg wordt steeds intensiever en kostbaarder. Maar de groei van de zorg heeft een grens en daar lopen wij als zorgprofessionals nu tegenaan. Een manier om de zorgvraag in te dammen is om met preventie meer gezondheidswinst te behalen. En daarmee gezonder oud te worden en gezond ouder te zijn. Wat betekenen de demografische, medische en systemische ontwikkelingen voor jou? Ben je arts, verpleegkundige, praktijkondersteuner of staf-/beleidsmedewerker in de publieke gezondheid? Schrijf je dan nú in voor de online Midwinterdag!

Lees meer
 
Bericht voor begeleiders bij Stoppen met roken
 
Dit jaar viert  Stoptober de 10e editie. Het is een bewezen succesformule met hoge slagingskans. Begeleid je mensen bij het stoppen met roken? Schrijf je dan in voor een of meer nascholingsmodules die de NSPOH in Utrecht in december organiseert:
  • Stoppen met roken: begeleiding met Rationeel Emotieve Therapie
  • Stoppen met roken en leefstijlbegeleiding bij psychiatrische problematiek
  • Stoppen met roken: farmacotherapie
Lees meer over begeleiding bij Stoppen met roken
 
Terugblik SOGEON congres 2023
 

We blikken terug op een prachtige 3e editie van het Sogeon Congres op 20 september 2023 in Ede! Meer dan 240 opleiders volgden lezingen, parallelsessies en discussies en lieten zich uitdagen om kritisch, onderzoekend en nieuwsgierig op hun rol te reflecteren. Ze gingen onder andere aan de slag met onderwerpen als een veilig leerklimaat, creatieve werkvormen bij het begeleiden van een aios, en regels rondom langdurig verzuim en begeleiding van een aios die re-integreert.

Foto: Workshop 'Ga eens naar buiten met je aios!': creatieve werkvormen bij het begeleiden van een aios.

Een greep uit onze bij- en nascholingskalender 2023
Wil je binnenkort een bij- en nascholing of informatiebijeenkomst volgen, op locatie of via afstandsonderwijs, een halve dag of meerdaags? Je kunt je nu bijvoorbeeld nog inschrijven voor:
Neem vooral ook een kijkje op de bij- en nascholingskalender. Aan het onderwijsaanbod voegen we regelmatig actuele scholing toe.
We zien je graag (weer) bij de NSPOH!
Opleidingsnieuws
Meld je aan voor de informatiebijeenkomst:
 
Vacatures bij de NSPOH
De NSPOH is hét (post) academische opleidingsinstituut voor organisaties en professionals in de publieke gezondheidszorg. Wij zijn ondernemend, inhoudelijk sterk en hebben altijd zin in nieuwe dingen.

Onderwijs
Directie, staf en ondersteuning

Examencommissie medische vervolgopleidingen (MVO)

NSPOH
Bezoekadres
Churchilllaan 11, 10e etage
3527 GV UTRECHT
Telefoon
030 810 05 00
ma t/m vr 8.30-17.00 uur
E-mail
info@nspoh.nl
Youtube   Twitter   Linkedin   Facebook   Instagram